A render image showing Strathdoon House from the road, with autumn trees in the foreground.
Strathdoon House

Contact

Address

7 Wellington Square

Ayr

KA7 1EN

Leave your details

Overview

Strathdoon House is a large, detached Victorian villa situated in the centre of Ayr. We were appointed to support the client by designing proposals for a luxury mixed development of townhouses and apartments.

 

We provided a design that was sensitive to the Category B listed building, maintaining as much of the original features as possible, whilst extending the existing property with additional new-build mews units and contemporary apartments.

Location

Ayr


Client

Gray Homes Ltd


Budget

£2m


Completion

Expected 2023


We worked closely with the local planning department and Historic Scotland to develop a contemporary design language that complimented the existing Victorian villa.

Drawing influence from the service wing which extended from the rear of the existing property, we developed a courtyard complex with a large central garden for communal use and to encourage social interaction for those who would be living in the apartments.

 

As part of the design process, we carried out neighbour consultation meetings to limit the impact of extending the building on local residents. The contemporary extension to the side of the historic villa is minimal in appearance and scale, to allow the existing building to be prominent in the streetscape, and sit proudly in its context.

Axonometric drawing showing the proposed site for the Strathdoon House project.

Materials and finishes

The new build elements adopt a limited and consistent palette of materials which is consistent across the development, which is different to the historic building materiality but subtly echoes the existing materials in tone and colour.

 

A feature ‘accent’ buff stone cladding material is proposed to limit exposed areas of the new build extensions, balancing the grey metal cladding and referencing the existing stone material it sits against.

 

A vertical glazed ‘link’ piece clearly separates the extension from the existing building, creating an obvious distinction between the old and new elements. We also designed a thin banded frame over the top of the extension to echo the relief and fine detailing of the cornice lines of the villa.

Drawings that show proposed elevations for Strathdoon House project.
Drawings that show proposed elevations for Strathdoon House project.
A wide lens render image showing multiple buildings on site at Strathdoon House.

Sunlight study

We carried out a sunlight study to confirm that the single-storey element would not have any impact of overshadowing or loss of outlook on the neighbouring property.

Outcome

The site is proposed to be planted with native and semi-native species, oak, beech and especially horse chestnut. Courtyard planting will feature historic, robust species of apple trees. This residential green space, amenity and garden provision is intentionally well in excess of the required minimum, in line with the design ambition of creating an extremely desirable and comfortable lifestyle development.

 

Overall, we designed an extension to complement and celebrate the character and heritage of the existing property.

Render image showing a section of Strathdoon House.

Project team

Staff member considering material choices during a team meeting in Denham Youd offices.

Chris Finlay

Architect

Staff member making notes during a client meeting in Denham Youd offices.

Brandyn Bain

Architectural Technologist

Staff member smiling during a client meeting in Denham Youd offices.

Andrew McCallum

Architectural Technologist


Project collaborators

Gray Homes

Contractor

McColms

Structural and Civil

Aynam

Energy

CDM Scotland

Principle Designer

BB7

Fire Engineer

DWA Landscape Architects

Landscape

Malcolm Duffin

Interiors

Ready to work with us on your next project?